De vereniging

De Afdeling Wielersport van IJsclub Voorwaarts Katwijk organiseert wekelijks racefiets- en mountainbiketrainingen en -ritten. Daarnaast wordt er regelmatig deelgenomen aan toertochten in Nederland. De Afdeling Wielersport is aangesloten bij de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). Word je lid bij ons, dan ben je dus automatisch ook NTFU-lid, met alle voordelen van dien. De NTFU is de grootste overkoepelende sportbond voor de fietssport in Nederland. We zijn nadrukkelijk een toervereniging, onze leden rijden geen wedstrijden. Maar dat wil niet zeggen dat er niet met enthousiasme, overgave en (soms zelfs) fanatisme wordt gekoerst. Wil je eerst weten of wielrennen of mountainbiken wat voor jou is? Schrijf dan in voor het beginnersprogramma Start2Bike, dat onze afdeling samen met de NTFU uitvoert. (Klik op het logo hieronder.)

Elk lid onderschrijft en houdt zich aan onze gedragscode!

Lidmaatschap
Het lidmaatschap van onze club kost in het jaar 2018 90 euro (inclusief lidmaatschap van de NTFU) of 100 euro (als je vrijwilligerstaken wilt afkopen). De tarieven zijn als volgt:

Unknown       Start2Bike logo

• AGENDA

• Racefiets

Van april tot en met september vindt de racefiets training in de regel twee keer per week plaats, op dinsdag- en donderdagavond om 19.00 uur, en neemt circa twee uur in beslag. Bij de racefietstraining wordt er in groepen gereden van verschillende niveaus met een maximaal gemiddelde per training.

niveau D = tot 28 km p.u.

niveau C = tot 30 km p.u.

niveau B = tot 32 km p.u.

niveau A = tot 34 km p.u.

Voor elke trainingsrit is er per niveau (behalve niveau A) een captain beschikbaar. De captain is verantwoordelijk voor de route en neemt tijdens de rit de beslissingen. Hij geeft invulling aan de training o.b.v. het niveau van de groep en bepaalt de trainingsvorm; molen draaien, interval/sprint, klimtraining, trapfrequentie, waaier rijden. Hij geeft sturing aan de groep en individuen en bewaakt het tempo. Bovendien is hij EHBO- en reanimatie-gecertificeerd. Maar vergeet niet dat de captain een vrijwilliger is!

Toerrit

Je bepaalt zelf per training aan welke groep je deel wilt nemen maar je dient je dan wel aan de maximale snelheid te houden. Na elke traning wordt er, onder het genot van een verse kop koffie, nagepraat over alles wat met wielersport te maken heeft in het clubhuis.

Op de zaterdag- en zondagochtend wordt vaak een langere toerrit gereden (drie tot vier uur). Via Facebook wordt door de captains aangekondigd of en wat er gereden wordt.

Naast de wekelijkse trainingen neemt de Afdeling Wielersport regelmatig deel aan toertochten die in Nederland worden georganiseerd. Vaak door andere verenigingen die eveneens zijn aangesloten bij de NTFU. Deze toertochten vinden in het weekend plaats en hebben een afstand van circa 75 tot 150 kilometer. Een leuke afwisseling op de trainingen en een dagje fietsen in een andere omgeving!

MTB

De mountainbiketraining is net als de racefiets raining op de dinsdag- en donderdagavond vanaf 19.00 uur. Waar het raceseizoen eind september wordt afgesloten gaat de MTB training het winterseizoen door, met een extra training op de zondag. De MTB training is voor alle niveaus toegankelijk, er wordt in een groep gereden. De trainingen vinden plaats op verschillende uitdagende off-road parcoursen. Een aantal keren per jaar wordt er getraind onder verantwoordelijkheid van een gediplomeerde trainer, Oscar de Jong, die je prestaties met zijn tips en trucs op een hoger niveau brengt.

Strandfiets

Tijdens het winterseizoen, van oktober tot en met maart, wordt er ook op het strand gefietst. Regelmatig kan ’s zondags worden deelgenomen aan een strandrit, een strandtraining of een strandrace. Ervaring is niet nodig, wel moet je beschikken over een fiets met dikke (strand)banden.

Veiligheid- en spelregels onderweg

De Wielervereniging kan de veiligheid tijdens de ritten niet garanderen. Wel verlangt zij, om de veiligheid te bevorderen, van haar leden dat zij zich aan de volgende regels houden:

• Respect voor andere weggebruikers

• Verkeersregels zijn leidend; zelfs rode stoplichten!

• Seinen in de groep bij obstakels (paal, auto tegen, binnen/buiten, handsignalen)

• Helm dragen verplicht

• Handen altijd op de rem, vooral in de groep

• Maximale groepsgrootte: 12 personen

• Sommige fietspaden vermijden bij drukte (bijv. duinpad of fietspaden in beide richtingen)

• Pelotonvorming vermijden

• Beschaafd bellen: geen carillon!

• Aanwijzingen van de captain volgen, vooral bij drukke verkeersomstandigheden, bijv.: temporiseren, in lint rijden of op de weg fietsen als het fietspad te smal of te druk is

Spelregels

• We laten niemand achter

• We kijken naar elkaar om

• Elk clublid heeft ambassadeursfunctie!

• Aangeven als het te hard gaat

• Zorg dat je met de goede groep meegaat

• Zorg voor een fitte fietser en goed materiaal: binnenbandjes, patronen, eten en drinken

Een keer meefietsen?